O kávě

Často se nás ptáte, jaký druh kávy připravujeme. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli vám o kávě, kterou v naší kavárně připravujeme, napsat co možná nejvíc informací a zároveň se pokusíme vyvrátit některé zažité mýty.

Veškeré kávové nápoje a Cottee připravujeme z profesionálních kávových kapslí značky Nespresso a nestydíme se za to. Káva nese oficiální označení jako výběrová, spolupracuje s organizací Rainforest Aliance a je certifikovaná jako Fair Trade káva. Kávové směsi Nespresso Pro jsou zcela rozdílné od těch pro domácí kávovary a obsahují o 2 gramy více kávy.

 

Pro kapslovanou kávu jsme se rozhodli z několika důvodů:

Prvním důvodem je kvalita, kterou díky hliníkové kapsli můžeme držet na té nejvyšší úrovni, neboli naše káva chutná stejně dobře v pondělí ráno jako v pátek odpoledne a není ovlivněna faktory, které mají na chuť kávy zásadní vliv. Mezi tyto faktory patří: přesné nastavení mlýnku, vlhkost vzduchu, odchylky při nepřesném porcování kávy do páky nebo dokonce problém s tzv. přepálením kávy neboli přeextrahováním.

Druhým důvodem je široká škála kapslí (celkem 13 druhů), které můžeme pro přípravu kávy použít, aniž bychom museli disponovat dvěma či více mlýnky. Pro jednotlivé kávové nápoje můžeme zvolit různou intenzitu kávy, hrubost namleté směsi (pro Espresso jemnější, pro Lungo hrubší) a nebo bezkofeinové varianty. Tato variabilita nám umožňuje připravit každý šálek kávy přesně podle vašich představ. Máte rádi intenzivnější nebo jemnější či bezkofeinové Latte Machiatto? Je to jen na vás.

Všechny mléčné kávové receptury vám můžeme připravit ze sojového, rýžového, mandlového, kokosového nebo bezlaktózového mléka.

Třetím důvodem je kvalita a celkové provedení kávovaru, na kterém kávu připravujeme. Jednotlivé kávové receptury máme ve stroji přednastaveny a tak je každý konkrétní nápoj totožný s předchozím. Díky automatickému čistícímu cyklu každý den celý kávovar důkladně pročišťujeme a dezinfikujeme. Pokud bychom tento proces každý večer nespustili, nebylo by možné díky bezpečnostní pojistce, která kávovar zablokuje, druhý den kávu připravovat. Samozřejmostí je napojení na vodní filtrační a změkčující systém.

Možná vás bude zajímat, co s tak velkým množstvím kapslí, které každý den vyprodukujeme, provádíme. Odpověď je jednoduchá – recyklujeme! Jsme zapojeni do recyklačního programu společnosti Nespresso, které u nás použité kapsle vyzvedává, následně vyčistí a zrecykluje např. na známé hliníkové nožíky – “rybičky”. Více o recyklaci zjistíte ZDE.

Stále nám nevěříte, že se kapslovaná káva může vyrovnat tradičním způsobům přípravy? Přijďte se přesvědčit do naší kavárny 🙂